“El món no necessita més menjar, necessita més gent compromesa”

Aquest és el lema de Mans Unides per a la campanya de 2017. Joan Pau II l’any 1992 deia el que coneixem com a paradoxa de l’abundància: “Hi ha menjar per a tots, però no tots poden menjar, mentre que el malbaratament, el descart, el consum excessiu i l’ús d’aliments per a altres finalitats, estan davant els nostres ulls”.

Avui en dia segons dades de la FAO, 795 milions de persones pateixen fam al món. A Mans Unides des de la nostra creació el 1959 “la lluita contra la fam i les causes que la provoquen” és la nostra missió estatutària i a més a més ara estem dins d’una campanya triennal, 2016-2018, contra la fam. Per això ens comprometem amb més força que mai. Els nostres eixos programàtics de reflexió i treball per a l’any 2017 són els següents:

Compromís amb una producció per a consum humà.
Problema de la mercantilització dels aliments:
“Els aliments han deixat en bona part de ser menjar per sadollar la fam de la persona, i s’han convertit en un actiu financer més amb el qual els inversors poden especular per guanyar diners”.

Accions previstes:
• Denúncia d’aquest problema.
• Potenciar els projectes amb horts per diversificar la producció agrícola així com els projectes de magatzems d’apilament de gra com a mesura de resiliència.

 

Compromís amb una producció sostenible.
Problema: un model productiu insostenible.
– Desforestació/ Erosió de la terra/ Emissió de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEI) (30%).
– Acaparament de terres.
– Destrucció de la biodiversitat.
– Ús del 75% de l’aigua disponible.
– Contaminació de rius i terres per l’ús de químics.

Accions previstes:
• Denúncia d’aquest model i sensibilització sobre el dret a l’alimentació i la producció sostenible.
• Potenciar els projectes de capacitació sobre la millora de la producció compatible amb la cura del medi ambient.

Compromís con un aprofitament de la producció, reduint la pèrdua i malbaratament d’aliments.
Problema: pèrdua i desaprofitament d’aliments.
1.300 milions de tones d’aliments aptes per al consum acaben en les escombraries cada any, la qual cosa suposa aproximadament un terç de la producció total d’aliments.

Accions previstes:
• Denúncia i sensibilització sobre la pèrdua i el malbaratament d’aliments.
• Animar al canvi d’hàbits de compra i consum.

Per més informació.