Amb motiu de l´Any de la fe, el divendres 19 d´abril al Centre de Lectura de Reus, va tenir lloc el segon dels tres diàlegs que s´organitzen des de l´Arquebisbat amb l´objectiu de transmetre el sentit de la fe a les persones allunyades de l´Església. Aquest segon col·loqui titulat «Crisi econòmica, capitalisme i Església» va comptar amb la participació del Dr. Arcadi Oliveres, economista i president de Justícia i Pau a Catalunya, Mn. Santiago Soro, delegat diocesà de pastoral social, la Sra. Elvira Duran, membre de Cristianisme i Justícia i Mons. Miquel Barbarà, degà del Capítol de la Catedral de Tarragona que va actuar com a moderador. L´acte va estar presidit per Mn. Joaquim Fortuny, vicari general de l´arxidiòcesi; Mn. Josep Bofarull, vicari episcopal i Mn. Creu Saiz, prior de Sant Pere Apòstol de Reus.
Els trets més importants de la crisi econòmica, les causes que l´han produït i com s´ha arribat a aquesta situació, les conseqüències del sistema capitalista, el paper de l´església en aquest context i l´actuació de les persones en aquesta situació van ser alguns dels temes que van centrar el col·loqui.
«Amb la crisi ens hem començat a qüestionar la valides del sistema capitalista com a motor de progrés de la societat», va dir Elvira Duran, de Cristianisme i Justícia. Duran va exposar tres aspectes que com a cristians ens hauríem de plantejar que són la propietat privada entesa com la privació de l´accés als pobres, la defensa del creixement pel creixement i l´ús i abús del treball. «Cal reformar el sistema financer, generar un sistema de fiscalitat just com també una assignació més justa dels impostos».
Per la seva banda, el Dr. Oliveres va analitzar els tres elements més preocupants actualment com són la crisi alimentària que afecta a nivell mundial, «una de les demostracions més clares de l´absurd capitalisme», la crisi financera i la destrucció de l´estat del benestar, i la crisi mediambiental.
Finalment, Mn. Santiago Soro va remarcar que aquesta crisi s´ha general per l´avarícia de tots i «això ens ha fet tornar a una vida més austera». «A banda d´una vivenda i de treball la gent que acut a Càritas demana esperança, ser escoltada i acollida, tractada com una persona. Tant l´estat, l´economia com l´església el què ha de fer és estar al servei de la persona.» Mn. Soro també va destacar el paper de la família com a exemple de solidaritat en aquesta situació d´incertesa.
El col·loqui es va concloure amb una estona de debat a partir de diverses preguntes plantejades per part dels assistents.
Podeu veure el vídeo de tota la intervenció.