Site icon Agrupació de parròquies Santa Maria del Mar i Sant Ramon Nonat

Els bisbes espanyols reconeixen “els drets propis dels pobles”

Declaración de la Comisión Permanente ante la situación en Cataluña

Declaració de la Comissió Permanent de la Conferència Episcopal Espanyola davant la situació a Catalunya:

Davant la greu situació que es viu a Catalunya, amb gran preocupació a la resta d’Espanya, els bisbes volem, en primer lloc, fer nostres els desitjos i sentiments manifestats recentment de forma conjunta amb els bisbes amb seu al territori de Catalunya, autèntics representants de les seves diòcesis.

En especial convidem a l’oració pels qui, en aquest moment difícil, “tenen la responsabilitat en el govern de les diverses administracions públiques de la gestió del bé comú i de la convivència social”, a fi que tots “siguem guiats per la sensatesa i el desig de ser justos i fraterns” i, amb responsabilitat, “avançar en el camí del diàleg i de l’entesa, del respecte als drets i a les institucions, i de la no confrontació, ajudant que la nostra societat sigui un espai de fraternitat, de llibertat i de pau”. (Comunicat Bisbes Catalunya, 20.09.2017)

En aquests moments greus, la verdadera solució del conflicte passa pel recurs al diàleg des de la veritat i la recerca del bé comú de tots, com senyala la doctrina social de l’Església. El Papa Francesc ens indica que “és hora de saber com dissenyar una cultura que privilegiï el diàleg com a forma de trobada, la recerca de consensos i acords, però sense separar-la de les preocupacions per una societat justa amb memòria i sense exclusions”. (Exhortació Apostòlica Evangelii Gaudium, n. 239).

Per fer possible aquest diàleg, honest i generós, que salvaguardi els béns comuns de segles i els drets propis dels diferents pobles que conformen l’Estat, és necessari que tant les autoritats de les administracions públiques com els partits polítics i altres organitzacions, així com els ciutadans, evitin decisions i situacions irreversibles i de greus conseqüències que els situïn al marge de la pràctica democràtica emparada per les legítimes lleis que garanteixen la nostra convivència pacífica, i origini fractures familiars, socials i eclesials.

Com hem senyalat els bisbes, en una altra ocasió també difícil per la nostra convivència democràtica i pacífica, “és necessari recuperar la consciència ciutadana i la confiança en les institucions, tot això amb el respecte amb dels principis que el poble ha sancionat a la Constitució”. (XXXIV Assemblea Plenària de la Conferència Episcopal Espanyola. 28.02.1981).

Per últim, reiterant la nostra crida a l’esperança i la pregària a Déu, a la serenitat i a l’entesa, oferim la nostra col·laboració al diàleg a favor d’una pacífica i lliure convivència entre tots.

Madrid, 27 de setembre de 2017

Exit mobile version