Site icon Agrupació de parròquies Santa Maria del Mar i Sant Ramon Nonat

Càritas ha realitzat 73.698 atencions bàsiques a l’arxidiòcesi durant l’any 2016

Aquesta és una de les xifres que recull la Memòria anual 2016 de Càritas Diocesana de Tarragona presentada aquest divendres dia 16 de juny, entorn a la solemnitat de Corpus que celebrarem aquest proper diumenge.

El director de Càritas Diocesana de Tarragona, Sr. Francesc Roig, ha volgut subratllar que Càritas, ara més que mai, és sinònim d’acollida i que està en disponibilitat d’acollir a totes aquelles persones que han fugit dels seus països per causes diverses. En aquest sentit, «un dels programes prioritaris per Càritas és el Servei de Migració que durant l’any 2016 ha atès 296 persones», ha dit Roig.

Per la seva part, el Sr. Arquebisbe, Mons. Jaume Pujol, president de Càritas Diocesana de Tarragona, ha agraït la tasca que desenvolupen els 1.517 voluntaris de Càritas a l’arxidiòcesi amb l’objectiu de dignificar a les persones que atenen. En paraules del papa Francesc ha dit que «l’acció social de l’Església no és una simple ajuda que es dóna en un moment de necessitat sinó que és una vocació a la caritat, un compromís seriós i alhora joiós que requereix radicalitat i esforç».

Mn. Santiago Soro, delegat diocesà de pastoral social, ha destacat l’ajuda integral i integradora que s’ofereix des de Càritas. «L’acollida és el principal repte que tenim al davant. Els “altres” han de passar a ser “dels nostres” i junts fer comunitat».

 

El repte: la inserció laboral

La manca de feina suposa una manca d’ingressos per a moltes famílies fet que ocasiona grans dificultats econòmiques per a fer front a les despeses més bàsiques. En aquest aspecte el director de Càritas Diocesana ha subratllat la importància del programa sociolaboral basat en diferents projectes i serveis de formació ocupacional que ha atès en aquest darrer any a 861 persones.

Les Càritas parroquials han realitzat 73.698 atencions bàsiques beneficiant a 18.541 persones. Les principals ajudes han estat en alimentació seguida de l’acollida, l’escolta i l’orientació, en roba i altres despeses corrents com l’electricitat o l’aigua. «Davant l’onada de patiment des de Càritas volem incidir en l’aposta per la qualitat de l’atenció que oferim i la bona coordinació establerta amb els serveis socials tant municipals com comarcals», ha explicat.

El perfil majoritari atès per Càritas continuen sent parelles, principalment dones espanyoles i magrebines, amb fills d’entre 25 i 44 anys, aturats i amb estudis primaris. No obstant, aquest col·lectiu ha disminuït respecte anys anteriors i s’ha incrementat el de persones d’entre 45 i 64 anys i sobretot el de majors de 65 anys i els de menors de 25 anys.

Pel que fa al moviment econòmic, Càritas Diocesana va invertir quasi dos milions d’euros en els diferents programes d’acció social. La partida més forta del pressupost ha estat destinada al programa Família i acollida, formació i inserció laboral. Francesc Roig ha constatat que, malgrat s’hagi produït un augment del número de voluntaris, els donatius han disminuït.

Exit mobile version