La solemnitat de l’Assumpció de Maria a la nostra parròquia

Aquest dijous, Solemnitat de l’Assumpció de Maria la Cel, patrona de la nostra parròquia i de Salou, i com es tradicional de cada any, va tenir lloc a la nostra església l’acte central de la Festa Major, la Missa Solemne i la posterior processó de la Mare de Déu.

A les 20h i amb l’església plena de gent començà puntualment la celebració. Mn. Santi va donar la benvinguda saludant protocol·làriament a tots els assistents i va explicar el sentit diferencial i integrador que tindria la celebració litúrgica d’enguany. Per un costa, el predicador va ser Mn. Robert, nascut a el Congo i recentment ordenat diaca, actualment incardinat a les parròquies de Sant Pere i la Sang de Reus, que va glosar en l’homilia sobre la Mare de Déu, el seu missatge i el que aportar avui als salouencs i salouenques. Per un altre costat, també destacà la presència de David, sot diaca del Patriarcat Catòlic de la Babilònia de Caldea, que habitualment passa les seves vacances entre nosaltres. Van concelebrar Mn. Josep M. i Mn. Pere Dalmau, acompanyats d’un acòlit seminarista de Saragossa i escolans de la parròquia.

Mn. Robert, amb un català perfecte, va fer la seva predicació i també resà un pregària en la seva llengua mare, el Kincongo. Al seu moment el Parenostre el va resar el sot diaca David en llengua aramea, llengua que parlava Jesús i en la qual el va ensenyar als seus deixebles. Les ambdues intervencions van fer posar la “carn de gallina” a més d’un, creant en l’església un ambient de pregària i emocionant. La celebració es conclogué amb el cant dels goigs que es van distribuir entre els assistents perquè tothom els pogués cantar.

Fou a l’acabar la celebració i tot fent els preparatius per iniciar la processó, que es va produir el fet que ens afectat força a molts de nosaltres. La verge Maria es va desenganxar del suport i va caure quan els portants van intentar aixecar el pas. L’accident va danyar sobretot la figura del nen Jesús, causant-li esquerdes a la cara i en algunes extremitats. Unes fissures, que van ser reparades amb molta cura i rapidesa en la mateixa sagristia de la parròquia, que no van impedir que la verge sortís al carrer. Això sí, l’incident va enrederir l’inici de la processó que va haver de retallar el seu recorregut. Com és habitual, desenes de persones també van acompanyar la processó fins a l’Espigó del Moll.

A la seva tornada a l’església, es va produir un altre moment molt especial i emotiu, sobretot per part dels pescadors, que van viure la jornada trasbalsats per l’ensurt i a la vegada contents perquè es va poder fer la processó. Quan la Mare de Déu ja tornava estar a l’església, després d’unes breus paraules de Mn. Santi i abans de cantar l’estrofa del goigs, es recitar cantant l’Ave Maria, en primer lloc ho va fer Mn. Robert en Kincongo i després el sot diaca David en arameu. Els sentiments i les emocions que es vivien en aquests moments es podien “fotografiar” amb les cares i mirades, sobretot dels pescadors. Donem gràcies a Déu per tot lo viscut i per l’experiència de la diada que hem tingut sota el la mirada de Santa Maria del Mar.

%d bloggers like this: