El protagonisme del laïcat

Del 14 al 16 de febrer Madrid ha acollit el Congrés de laics ‘Poble de Déu en sortida’ amb la participació de 2.000 persones procedents de les parròquies, moviments, associacions i congregacions de les setanta diòcesis espanyoles entre les quals també hi ha participat un grup de la nostra arxidiòcesi.

L’objectiu del Congrés ha estat dinamitzat el laïcat a Espanya partint del protagonisme i la participació dels propis laics. Aquests dies han estat el colofó d’un treball previ realitzant des del mes d’abril de 2018 i alhora el punt de partida d’un procés que tindrà continuïtat en els propers anys per donar una resposta a les propostes que sorgeixin.

El programa del Congrés ha proposat tres tipus d’activitats, totes elles relacionades entre sí: ponències, itineraris i celebracions.

El periodista José Luis Restán, director editorial de COPE, va ser l’encarregat de comunicar les aportacions de les diòcesis en la ponència inicial el mateix divendres dia 14 sobre el tema «Vocació, comunicació i missió». Restán va fer un recorregut històric sobre l’evolució del laïcat en l’Església des del Concili Vaticà II fins avui i va emmarcar la tasca dels congressistes durant el cap de setmana.

Experiències, testimonis i concerts

Durant el dissabte dia 15 els participants es van reunir en diferents grups temàtics, en un primer moment segons els quatre itineraris —primer anunci, acompanyament, presència en la vida pública i processos formatius—, i en un segon moment per experiències i testimonis i els posteriors grups de reflexió.

La música també ha tingut un paper destacat en el Congrés tant per amenitzar els moments de descans com en el concert del dissabte a la nit on hi van participar diferents músics catòlics contemporanis.

Última ponència i eucaristia de cloenda

La jornada del darrer dia del Congrés es va iniciar amb la presentació del llibre Magisterio de la Iglesia sobre el laicado, desde el Concilio Vaticano II seguida de la ponència final, sota el títol Una Pentecosta renovada, a càrrec del bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Antoni Vadell, i de la periodista de TRECE, Ana Medina, en la que es van plantejar els reptes del futur tenint en compte les aportacions dels grups de reflexió de les sessions de dissabte.

Amb l’eucaristia presidida pel cardenal Ricardo Blázquez, president de la CEE, i les paraules d’enviament pronunciades pel president de la Comissió Episcopal de l’Apostolat Seglar, Mons. Xavier Salinas es va cloure el Congrés. El Sant Pare Francesc també va adreçar unes paraules als participants en el Congrés.